Изгубените в Стара планина ученици са открити от спасителите на Планинската спасителна служба, съобщи за btv.bg дежурният в службата Милчо Христов.

36 ученици и няколко учители се загубиха снощи в Централна Стара планина. Децата са участвали в лъчев поход в памет на Васил Левски. Групата е тръгнала на преход вчера от хижа "Мазелат" до хижа "Тъжа". В 20,40 ч. са подали сигнал, че са се изгубили.

Осем спасители на Планинската спасителна служба от Априлци и Казанлък са започнали издирването. Около 2 ч. през нощта са открили по-голямата част от групата и са отвели децата до хижа "Тъжа".

9 деца, на възраст 17-18 години, обаче останали да преспят в планината в палатки и спални чували, заради изтощение. За издирването им спасителите използвали високопроходим автомобилен транспорт на национален парк "Централен Балкан" и ВЕЦ "Тъжа".

Децата са открити тази сутрин в 10.05 ч. и са в добро състояние, каза Милчо Христов. В момента се извозват до хижа "Тъжа". Те са били добре екипирани и подготвени.

Условията в планината са били тежки, почти зимни, има мъгла и силен вятър със скорост 50 км/ч, уточни дежурният в Планинската спасителна служба.

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1503.jpg

На места в страната има паднали клони на дървета след силния вятър през нощта, съобщиха от Гражданска защита. Няма обаче други по-сериозни щети.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето