Европейският съюз и България ще обединят усилията си за намаляване на жертвите при катастрофи. Всяка година в Европейския съюз стават един милион и триста хиляди катастрофи, като щетите са за шейсет милиарда евро.

"Европейският съюз си е поставил за цел до две хиляди и десета година да намали наполовина броя на жертвите при катастрофи. В момента по пътищата на Европа загиват 40 хиляди души годишно, ние искаме да намалим техния брой до двайсет-двайсет и пет хиляди", каза проф. Вим Блонк, експерт по пътна безопасност.

Като страна членка на Европейския съюз България също трябва да намали поне наполовина броя на убитите при катастрофи. Още повече, че страната ни е на едно първите места в Европа по брой на жертви от пътни произшествия.

За да намалеят броя на пътно-транспортните произшествия, трябва да има добри пътища и то както знаете, най-добрите пътища са автомагистралите, най-безопасните пътища, ние трябва да изградим нашите автомагистрали в следващите пет до десет години, още около хиляди километра автомагистрали”, коментира Ясен Ишев, Министерство на транспорта.

В процес на изграждане е автомагистрала "Люлин", предстои започване на строителството на автомагистрала "Марица" и последния участък на автомагистрала "Тракия":. Но дори и по най-хубавата магистрала може да катастрофираш, ако караш опасно.

През миналата година по пътищата на България загинаха хиляда и шест души. През първата половина на тази година, жертвите на катастрофи са петстотин.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето