Бяла лястовица окрили жителите на Стражица. Това е изключителен шанс, казват специалистите, защото според тях албиноси при птиците се срещат много рядко. За последен път по нашите земи бяла лястовица е забелязана през лятото на 2006 година в Пловдив.

Две години по-късно символът на надеждата се завърна у нас, този път под стряхата на училището в Стражица.

Да прелети край теб бяла лястовица, да я зърнеш само, от Йовкови времена е знак за сбъдната надежда.

В Стражица бялата лястовица се излюпила в гнездо под един от прозорците на училище "Ангел Каралийчев", малко преди края на учебната година. От тогава необичайната птица предизвиква небивал интерес.Да почерпят от нея сила и късмет, днес, дойдоха хора чак от Пловдив.

Лястовицата-албинос е екземпляр, който предизвиква интерес не само по българските земи. Оказа се, че стражишката бяла лястовица вече е прочута и в света.

На хората, живеещи в района на училището с над триста лястовичи гнезда, не им трябвало много време за да различат редкия вид сред себеподобните му. Освен това разказват, че бялата лястовица обича да излиза от гнездото си в сутрешните и вечерните часове. А шанса си да срещнат символа на надеждата описват така – "Вярваме, че ще донесе щастие."

Според поверието, бяла лястовица се ражда веднъж на 100 години.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето