Един от най-фрапантните случаи на необяснима агресия е в Пловдив. След като преди няколко месеца пенсионер стреля с боен пистолет срещу младежи, паркирали колата си пред дома му, сега 24-годишен пловдивчанин стреля два пъти с газов пистолет срещу собственик на квартален магазин. Причината - не му позволил да пререди друга клиентка.

Нападението е посред бял ден и почти в центъра на Пловдив. Мястото - магазинче на партера в един от входовете на блока. Петър Ботев, който от 13 години го стопанисва, обслужва клиентка, когато вътре нахлува група младежи. Единият вдига скандал, защото магазинерът отказва да го обслужи преди да му дойде реда.

"Той започна да псува, агресивно да се държи. При това положение аз му казах - Не си попаднал там, където смяташ, че може така да се държиш, мой човек - и го хванах, и го изведох от магазина. На тротоара обаче се събраха неговите приятели и аз чувам, че се вика - Хайде, застреляй го и псуват на майка", разказа Петър Ботев.

Според магазинера, младежите са дрогирани. И той до последно не вярва, че насоченият към главата му пистолет, не е играчка.

"Посегнах да му взема пистолета, той произведе изстрел и се отклоних настрани, та ме близна ето оттук струята. Но имаше в лицето ми дребни частици от изстрела", каза Ботев.

Съседите му се притичват на помощ. Полицията задържа нападателя само за няколко часа, но го освобождава, без да докладва материалите по случая в прокуратурата. Сега оттам продължават да събират доказателства за повдигането на обвинение, но проверяват и защо младежът е бил освободен толкова бързо.

"Какво наказание ще ви удовлетвори за човека, който е стрелял? О, не, не искам наказание. Той е невинно дете. Той няма вина затова, че е проявил агресия. Вина има обществото, хората. Ние имаме вина, хората", коментира потърпевшият.

Заради зачестилите случаи, при които газовото оръжие се ползва не при самозащита, а при агресия, Пловдивският апелативен прокурор изготви предложение чрез Главния прокурор до Министрите на вътрешните работи и на здравеопазването да се инициира нормативно установен режим за купуването, държането и носенето му.

На Районните прокуратури е разпоредено да предложат на местните власти в наредбите им за опазване на обществения ред да се забрани внасянето на газово оръжие в местата, където масово се събират хора.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето