Като намаляват способността ни за концентрация високите температури често стават причина за катастрофи. За последните няколко дни, в Спешните центрове отчитат бум на блъснатите пешеходци - до ранния следобед днес, само в Пирогов са приети четирима.

В края на януари, тази година, от КАТ заявиха, че ще започнат масово да глобяват пешеходците в нарушение.

5 месеца, след началото на акцията, екип на bTV провери има ли някаква промяна в движението по столичните улици и тротоари:

Гледката на автомобили в нарушение отдавна е обичайна за столицата. Още повече, че една не малка част от шофьорите смятат, че да се движиш в нарушение на правилата, е единственият ефективен и бърз начин на придвижване.

За шофьорите на кръстовището на ул. "Опълченска" и бул. "Тодор Александров", например, непозволеният ляв завой е особен вид удоволствие!"

Обикновено автомобилите в нарушение - в движение или паркирали, са голяма пречка за пешеходците. Но пречка ли са, за автомобилите, пешеходците в нарушение.

И докато при шофьорите има известен ефект, оказват ли глобите някакво влияние на неправилно движещите се пешеходци?

"Глобените пешеходци са 200 от началото на годината. Те са глобени с по 20 лева, така че около 8 000 лева сме събрали от тях", съобщиха от КАТ.

От началото на годината са загинали 34 пешеходци. И то само в столицата!

Не забравяйте, че дори да сте тръгнали на пазар пеша, това не ви прави по-малко участник в движението от един човек в автомобил. Ако пресичате неправилно, не само могат да ви глобят, но има голяма вероятност да се озовете в спешното отделение. Така, както миналата година се е случило с близо 900 души.

Към непрестанния призив на обществото и медиите към водачите - "Шофирай внимателно", можем само да добавим един и към пешеходците - "Ходете внимателно"!

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето