9-годишно дете загина при пожар в центъра на столицата. Освен него, в пожара изгоряха и двама мъже. В "Пирогов", с 40% изгаряния и в тежко състояние, е приета майката на детето. Основната версия, по която работят разследващите е умишлен палеж.

Къщата на улица "Шандор Петьофи" номер 21 е на повече от 50 години. В нея живее собственикът Петър Кръстев с дъщеря си Дияна Христова и 9-годишното си внуче Цветозар. В 5 часа сутрин пламъци обхващат входното антре и вратата на сградата.

"С пристигането ни посрещна мъж, който крещеше "детето, детето". На първия етаж било, на втория. Беше изпаднал в паника. След като влязохме в къщата го намерихме на първия етаж", каза инспектор Тошо Тошев, главен дежурен в столичната пожарна.

Тялото на детето е открито до малко прозорче, през което се е опитвало да излезе, но вероятно не са му стигнали силите. От другата страна на прозореца е намерена обгорена, но все още жива, майка му. Настанена е в "Пирогов" в тежко състояние. При огледа след потушаването на пожара, на втория етаж на сградата, огнеборците намират двама мъже – мъртви.

От пожарната предполагат, че причината за смъртта им е задушаване с токсичните газове. Това са дядото Петър и негов приятел, за който съседите казаха, че е журналист.

Съседи, които отказаха да застанат пред камерата, разказаха, че изгорялата къща Диана използвала за депо за наркотици. Според тяхната версия жената постоянно сменяла мъжете и сградата на номер 21 била превърната в хан. Те си спомниха, че преди години бащата на Цветозар - Христо бил отвлечен и безследно изчезнал.

Според огнеборците пожарът не е бил голям, но пламъците са се разпространили много бързо, тъй като в антрето има голямо дървено стълбище. Друго нещо обаче ги смутило.

В антрето на изгорялата сграда пожарникарите са намерили бутилки със запалителни течности, което ги навежда на мисълта, че става дума за умишлен палеж.

Това е и основната версия на разследващите. Полицията разпита мъжът, посрещнал пожарникарите, който е сегашния приятел на Дияна - Димитър. Той е криминално проявен. След разпита е освободен. Назначени са експертизи.

"Има много версии, по които се работи. Има и електрическо табло, на което трябва да се обърне внимание. Следствието ще каже какво е станало", посочи инспектор Тошев.

Днешният трагичен инцидент ни даде повод да си припомним подобен случай:

Все още няма виновен и официално не е установена причината за пожара на улица "Цар Самуил" в София. От май хората там живеят без покрив над главите си, а апартаментите им са потънали в мухъл и влага.

Пожарът в таванското помещение, при който загина една жена, а децата и мъжът й оцеляха, след като скочиха от последния етаж пламна преди два месеца. До момента обитателите на кооперацията чакат резултатите от разследването на прокуратурата и отговори на редица въпроси от община "Възраждане".

Единият от жителите - Антон Стайков, чийто апартамент е на последния етаж и е най-потърпевш прие на шега въпросът дали институциите са подали ръка на жителите в кооперацията.

"Естествено, че не. Хората тук сами се събраха и сами си помогнаха. Както пише Илфи Петров преди години - делото на давещите се е дело на самите давещи се", каза Стайков.

Трите семейства от последния етаж живеят при свои роднини.

Стайков и неговите съкооператори винят най-вече институциите, защото са допуснали да се живее в таванското помещение, което е обявено за незаконно. И заради което Стайков не могъл да застрахова току-що ремонтираното си жилище.

"Трябваше да се узакони строежът, който ние не искахме, не бяхме разрешили и беше казано от ДНСК, че той е незаконен и абсурдът беше, че заради това не ни дадоха да застраховаме. Стана пожара и в края на краищата виновен няма", коментира Антон Стайков.

Което значи, че и няма кой да обезщети потърпевшите. Голяма част от жителите на кооперацията са теглили заем от по 3-4 хиляди лева, за да се съберат пари за нов покрив. Грубата им сметка показва, че минимум 20 000 ще трябват за първата фаза на ремонта, а до окончателното му завършване разходите ще стигнат до около 50 000 лева.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето