Голяма складова база във Варна се руши и е заплашена от срутване заради незаконно строителство в съседство. Щетите са за стотици хиляди левове.

През 2003 година Ивелин Петров прехвърля собствеността на 390 квадратни метра на съседа си Димитър Попниколов срещу задължение той да изгради за своя сметка отводняваща водопроводна канализация.

Не само, че не го прави, но, за да заравни терена си, Попниколов полага подпорна стена, струпва земни маси и бетон до задната част на складовата база. Без нужните проекти и разрешения. През есента стените се пукат и деформират, и цялата конструкция е заплашена от срутване.

"В началото на месец септември, когато след пороен дъжд стените на сградата поддадоха под натиска на огромния дълъг сто метра насип от пръст, който беше извършен директно върху стените на нашия склад. Веднага след това бяха уведомени всички възможни институции в град Варна", каза Ивелин Петров.

Строежът е незаконен, отсичат общината и Районната дирекция за национален строителен контрол. През февруари началникът на РДНСК Варна издава заповед за премахване на незаконния строеж.

Съдът пък допуска експертиза със заключение, че щетите са в следствие натрупания насип и бетонната плоча върху него. Четири месеца по-късно те не са отстранени. Преди дни отново се намесва природата - подът и покривът на част от сградата рухват.

"На осми този месец вследствие на силния дъжд отново големи земни маси натиснаха този път администрацията и три от канцелариите буквално се срутиха, тавани и подове. И в момента сградата е без една трета от площта", допълни Ивелин Петров.

Началникът на РДНСК - Варна отказа да говори пред камерата ни, но чрез пресслужбата уточни, че заповедта за премахването на незаконния строеж не е влязла в сила, защото се обжалва в съда.

Според член 217 от Закона за устройство на територията обаче жалбата не спира изпълнението на заповедта. Иначе процедурата е да се обяви обществена поръчка и избор на фирма за премахването.

РДНСК призова още районния кмет, както и кметът на Варна да поемат своите отговорности по сигурността на засегнатата сграда. Самият строител - Димитър Попниколов отказа да се срещне с екипа ни, но по телефона обясни, че той самият е жертва - защото като добър стопанин е направил укрепителните съоръжения и се е погрижил за отводняването.

И докато текат процедурите между кметство, община, РДНСК, съд и съседи, никой не може да каже - при следващ дъжд и евентуално срутване, кой ще носи отговорност. Всички просто се надяват да не се стигне до нещастен случай и да не пострада човек.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето