Броят на местата за прием в профилираните и в професионалните гимназии след седми клас за тази година е 32 303, като през последните години на изпитите се явяваха около 28 000 ученици. Това съобщи на пресконференция заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева. Тя добави, че учениците ще бъдат приети в 666 профилирани и в 527 професионални паралелки. Настоящият випуск на седмокласниците е от около 65 000 ученици.

За първи път през тази година изпитите по български език и литература и по математика ще бъдат в два модула. Първият модул и за двата изпита е националното външно оценяване под формата на тест с по 25 въпроса, а вторият - е преразказ върху неизучаван текст в училище по БЕЛ и пет задачи по математика.

Модулите и по двата предмета ще продължат по 60 минути, а вторите - по 90 минути. Полагането на втория модул ще бъде по желание на учениците. Изпитът по БЕЛ след седми клас ще е на 27 май, а по математика - на 31 май.

Общият брой точки и на двата изпита ще бъде 100, като 65 от тях ще бъдат за модула с външното оценяване, а 35 точки - за втория модул.