Самолетна катастрофа с учебен самолет е станала край Елин Пелин. Пилотът е невредим. За инцидента ни съобщиха жители на село Лесново, в чийто покрайнини е разположено малкото частно летище. Те настояват да се забранят учебните полети над техните къщи и пасища.

Обучаемият пилот е на 47 години. Това е вторият му самостоятелен полет. Малко преди да кацне машината се отклонява от полосата и се преобръща в оградата на частното летище. Комисия на Специализираното звено за разследване на авиационни събития към транспортното министерство веднага направи оглед и образува собствено разследване на катастрофата.

"Фактът е чисто субективен, пилотска грешка. Негова лична грешка, плод на недостатъчен опит и недостатъчна рутина", каза Стефан Стефанов, Звено за разследване на катастрофи.

Самолетът е собственост на учебната авиокомпания Еър Спорт. Разследващите изключват катастрофата да е предизвикана от техническа неизправност или силен вятър.
 
За една година това е втората поред катастрофа с учебен самолет на летището в Лесново. И в двата случая разследващите власти изключват инцидентите да са причинени заради недостатъчна преподавателска подготовка на кандидат-пилотите.

"Не сме имали никакви забележки досега към фирмата инструктор. Надявам се и сега да не открием пропуски в учебния план и системата й на обучение", каза Стефанов.

Самолетът е 100% щета. Собствениците му ще бъдат обезщетени от застрахователите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето