Италианската кухня е най-добрата в Европа - това показа проучване сред европейците. Признанието се прибавя към решението на Юнеско от миналата седмица да я включи в списъка на световното културно наследство. За първи път гастрономическа традиция влиза в този списък.

Традиционното италианско меню започва с предястие, продължава с паста, второ и салата, за да приключи с десерт и ликьор. Разбира се, невинаги италианците се хранят така, но порция спагети или пица са задължителни през деня.

И въпреки това според специалистите по хранене любителите на т.н. средиземноморска диета са сред най-слабите хора и в далеч по- добра форма от американците, например, които внимават за мазнините, захарта и холестерола в яденето си.

Марчела Бранди, готвачка, разказва: “Нашата  кухня е разнообразна и поддържа вкуса на продукта и оригиналността на областта, откъдето идва. Всеки регион има различни продукти, почва, море, климат... и много слънце. Рецептите на средиземноморска диета се базират на прости комбинации”.

Без да обиждаме любителите на френската кухня, но проучване сред европейците постави италианската кухня на първо място.

Ирина и Наталия, руски туристки, също твърдят, че италианската кухня е вкусна и е най- добрата.

Населението на Апенините поставя храненето сред първите две удоволствия  за човека. Вероятно това е и тайната на успеха на средиземноморската кухня.