Положението в словенската ядрена централа, където вчера стана авария, е напълно овладяно - изтичане на радиация няма. Европейската комисия уведоми за инцидента всички 27 страни-членки на Евросъюза.

Според последните съобщения на словенските власти, реакторът на централата в "Кръшко" на около 100 километра източно от Любляна, е бил напълно спрян в 19.30 местно време.

Сравнително слабият теч е станал в рамките на вътрешността на централата. Словенските власти потвърдиха, че не е имало радиоактивно изтичане в атмосферата. Еврокомисията активира системата на Общността за ранен обмен на информация при радиационна опасност, която веднага уведоми за инцидента всички 27 страни-членки на Съюза.

"Нямаме данни за нанесени щети на хората или на околната среда. Ситуацията протича според нормалните процедури. Словенските власти действаха съвсем прозрачно в осигуряването на информация", каза комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс.

Австрийският министър на околната среда обаче разкритикува Словения, че не е подала адекватна информация за истинския характер на инцидента. Според Йозеф Прьол първоначално било съобщено за "упражнение" и едва по-късно станало ясно, че има реален проблем. Извършената от МААЕ проверка потвърди, че няма изтичане на радиация. От агенцията определиха инцидента" като сравнително незначителен.

АЕЦ "Кръшко" е единствената атомна централа в Словения, която осигурява около половината от потреблението на енергия в страната. АЕЦ "Кръшко", която е словенско-хърватска собственост, бе построена в края на 80-те години и има капацитет за производство на 595 мегавата електроенергия.

Българската Агенция за ядрено регулиране също коментира случая в АЕЦ "Кръшко". Изводът - много шум за нищо. Заради чиновническа некомпетентност в Любляна късно вчера страните членки на Европейския съюз и Международната агенция за атомна енергия първоначално са били известени, че инцидентът в "Кръшко" е сериозен и дори че има вероятност от радиационно замърсяване в района.

По скалата за инциденти на Международната агенция за атомна енергия случаят се класифицира като "Отклонение". Или с оценка 0 от 7-степенната скала. Българската Агенция за ядрено регулиране даде за пример дори, че в нашата "Козлодуй" тази година е имало 7 такива случая. Всичките без никаква радиационна опасност.

България е уведомена за повредата в "Кръшко" навреме чрез системата за ранно оповестяване на Европейския съюз.

"Първото съобщение, което получихме гласеше "Alert - Alert – Alert" или „Внимание - Опасност - Опасност – Опасност", обясни Николай Влахов.

Централата е на по-малко от 600 километра от България и това съобщение в началото стряска силно нашия регулатор. Минути по-късно се разбира, че тревогата е фалшива, вдигната от експерт в словенския ядрен регулатор, който нямал достатъчно технически познания и не е могъл да прецени характера на инцидента.

"Във второто съобщение се отговаряше така:

- Има ли радиационно изхвърляне в атмосферата?
- Не, но има голяма вероятност от такава", обясни още Влахов

Регулаторът у нас има детайлни кризисни планове как да действа при тежки аварии в съседни ядрени централи. След близо час консултации, централата в "Кръшко", регулаторът в Словения и Международната агенция за атомна енергия обявиха отбой и увериха да спим спокойно.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето