В Буенос Айрес започна осмото издание на Световното първенство по танго. Тази година в него участват над 400 двойки от 25 страни. Състезанието е част от грандиозния фестивал на тангото, който всяка година събира музиканти и танцьори от цял свят. Много от тях се готвят за зрелищното събитие с месеци.

Повече от 800 танцьори участват в съревнованието наречено "Световна купа по танго". За арена на шампионата е избран квартала Сан Телмо, където се смята, че чувственият танц се е зародил в края на XIX век. В състезанието участват хора от цял свят. Тази година има много двойки от Япония, може би защото миналогодишния шампионат беше спечелен точно от японски танцьори.

“Този танц е моят живот. Живяхме в Буенос Айрес четири години само, за да се научим да танцуваме танго”, каза Коги Гирал, танцьор от Токио.

Докато тангото винаги е било на почит в Аржентина, напоследък се превръща в мания и в други южноамерикански страни като Колумбия.

„За трети път участвам в шампионата. Подготвила съм се да стигна до върха в състезанието. Тук има много добри двойки от цял свят и съм щастлива, че участвам”, споделя Наталия Перез.

Световния шампионат по танго е в две категории - сценично и салонно. Първият вид комбинира класически движения с елементи от балет, а вторият е по-традиционен. Победителите в шампионата, който приключва на 30 август, ще получат парична награда в размер на 20 хиляди песос, което е близо 5 хиляди долара.