Най-вероятната причина за вчерашната катастрофа на селскостопански самолет във варненското село Тополи е ниската височина на летене, съобщи за bTV ръководителят на Звеното за разследване на авиационни събития.

Екип на Звеното за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта втори ден прави оглед на местопроизшествието. Припомняме ви, че 44-годишният пилот - Йордан Харизанов от Добрич, загина на място при катастрофата. Свидетели разказаха, че през целия ден той е летял много ниско, за да пръска с химикали селскостопанските насаждения.

Около 15 ч. се ударил в нулевия проводник на високоволтовото напрежение и паднал на метри от спирка и жилищна кооперация. Работната хипотеза на разследването е именно тази - грешка на пилота при спазването на безопасно допустимата минимална височина. Проверяват се обаче и всички останали версии.

"Ние искаме да проверим и проверяваме и останалите хипотези - тоест защо височината е била намалена - дали не е поради отказ или неизправност на двигателя или отказ или неизправност на самолета", обясни Атанас Костов, ръководител на звеното за разследване.

До края на деня самолетът трябва да бъде преместен. Той е имал свидетелство за летателна годност, както и сертификат от Европейската агенция за авиационна безопасност. Пилотът е имал квалификация и лиценз за извършваната дейност.

За последните шест години това е втори инцидент със самолет на компанията "Симек Еър" със седалище в Ловеч. Цял ден никой не отговаряше на телефоните й. Окончателните заключения за инцидента ще са готови най-късно до месец и половина.