Селскостопански самолет се разби до автобусна спирка във варненското село Тополи. Пилотът е загинал на място. По случайност няма други жертви.

Самолетът LZ пръскал насажденията от жито и ечемик на двете кооперации в Тополи. Според хората от селото, цял ден машината е летяла прекалено ниско. Около 15.00 часа закача далекопровод и пада на метри от автобусната спирка.

"Около 3.00 часа бях на прозореца, чистех и чух силен шум, видях самолетът как се заби надолу и някаква пяна изскочи, то пяна ли е, разтвор, скочихме от вкъщи, нямаше никакви хора на улиците, взехме да викаме за помощ. След около 15 минути дойдоха пожарната, две линейки, полиция", разказва Веса Василева.

"Просто прелетя тук ниско над сградите, чухме едно дум и край. Той така мина над сградата, почти ще я обръсне", допълни Стоян Борисов.

По непотвърдена информация, пилотът е Йордан Харизанов от Добрич. Самолетът е на компанията "Симек Еър" и е бил нает, за да пръска землището.

"Самолетът летеше много ниско. И това направи впечатление на всички наоколо, че самолетът лети ниско, след което най-голямото ни учудване беше, че и два делтапланера имаше, ниско над населено място и се шегувахме, че е станало авиационна площадка и ето го резултатът. Това може да бъде върху къща с хора, тук къщите са повече с по 3-4 семейства, с малки деца и може да бъде много по-страшно”, сподели Мария Филипова.

Въпреки нещастния случай, хората от Тополи отчитат, че днес са имали късмет, защото самолетът е можел да падне върху спирката, в момент, когато там е имало много деца. Можел е и да падне върху жилищна сграда.

Часове наред на място работеше екип на следствието. Пристигнаха и експерти от Специализираното звено за разследване на авиационни събития. Утре комисия на Министерство на транспорта ще даде становище по случая.

bTV.bg припомня, че на 11 април 2006 година селскостопански самолет АН-2 на фирма "Каполи Еър" се разби на четири километра северно от село Козловец, община Свищов.

При катастрофата загинаха пилотът и единият от спътниците му. В самолета е пътувало и 12-годишно момче, което беше настанено в плевенската болница с множество наранявания.

На същата дата се разби още един самолет - "Авиатика". Той падна в землището на новозагорското село Пет могили. 49-годишният пилот Динко М. от Стара Загора загина на път за болницата в град Раднево.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев разпореди тогава комплексна проверка на всички авиокомпании, разполагащи със селскостопански въздухоплавателни средства. Общо 33 самолета и 10 вертолета бяха проверени от Гражданската въздухоплавателна администрация. На нарушителите бяха наложени глоби между 3 и 10 хиляди лева.

На 2 август 2002 година самолет на фирмата "Симек Еър" се разби в село Йоглав, Ловешко. Пилотът пострада тежко, но бе спасен в плевенската болница.