Добро е състоянието на деветгодишното момиче, което снощи падна от втория етаж на дом за деца в столицата. Няма опасност за живота му. Най-вероятно причината за инцидента е лошо поставена решетка на прозореца.

По време на инцидента в Дома за временно настаняване "Вяра, надежда и любов" в стаята с 9-годишната Яна е имало още 3 деца. Те са били сами със знанието на възпитателите. Приготвяли се за училище.

"Яна просто се е държала за решетката, обърнала се е към останалите и са си разговаряли. В един момент полетяла с решетката надолу", обясни Надя Недкова, директор на дома.

Останалите деца веднага викат помощ. Инцидентът се случва към 19.20 ч. Директорката още е била в дома. Веднага вика Бърза помощ. Линейката идва малко преди 8 часа. Момичето е настанено в неврохирургията на Пирогов. То е със счупен нос, сътресение на мозъка, охлузвания по лицето и двете колена, което е късмет при падане от такава височина.

През октомври 2006 година в дома е правен основен ремонт. Тогава е сменена дограмата и са сложени решетки на прозорците на втория етаж. Целта е била именно обезопасяване на децата. Директорката казва, че още тогава е имала притеснения дали решетките са стабилни и се оплакала на контролиращата фирма и на общината.

"Устно, имам писмени документи, които съм представяла неофициално за времето на поставяне на решетките, те се поставиха след дограмата", каза Недкова.

Сега Столичната община ще сформира 2 комисии, които да разследват случая. Едната ще установява виновна ли е фирмата, направила ремонта, а другата - защо децата са били сами. Освен това общината е поела ангажимент решетките да се укрепят.

Яна е в този дом от февруари миналата година. Тя била извадено от семейството с приложена мярка полицейска закрила с причини психически и физически тормоз.

През декември за кратко Яна е настанена в приемно семейство. После отново я връщат в дома за временно настаняване. Най-вероятно през юни ще бъде настанена в защитено жилище.