Продължава установяването на причините за пожара в центъра на София. При трагедията загина една жена, а други трима бяха ранени.

В столичното Трето РПУ е образувано дознание по случая, но все още не са готови заключенията на експертизите, които да посочат откъде са тръгнали пламъците.

Резултатите до момента показват, че вероятно пожарът е започнал от камина или печка в съседен апартамент на пострадалото семейство.

За момента не са напълно отхвърлени версиите, че причина за трагедията е запалено барбекю или гръмнал бойлер.

Пред Дарик радио близка на семейството заяви, че пламъците може да са тръгнали и от пълните с боклуци, и необитаеми тавански помещения.

Състоянието на мъжа, който преди два дни пострада при пожара в центъра на София, продължава да е тежко. Децата му също остават под лекарско наблюдение в Пирогов.

Лекарите от централната реанимация в "Пирогов" съобщиха, че мъжът е в медикаментозна кома заради силните болки, които изпитва от множеството счупвания по тялото.

Двете момиченца Теодора и Ива са в добро състояние. Всеки ден на свиждане при тях са бабите и дядовците им.

Децата все още не знаят за смъртта на майка си. Тя падна от последния етаж на кооперацията и по-късно почина от раните си. Затова екипът на „Гръдна хирургия” не им позволява да гледат телевизия.

Хората, живеещи в злощастната кооперация, са силно притеснени, че апартаментите им могат допълнително да пострадат. След потушаването на огъня жилищният блок реално е без покрив.

Обитателите на сградата чакат разрешение от разследващите, за да започнат да разчистват отломките и да ремонтират. Надяват се това да стане преди да са започнали прогнозираните от синоптиците проливни дъждове. Ако не изпреварят валежите, освен опушени от пожара, апартаментите им ще потънат и във вода.

Наш екип се качи на изгорелия таван и разгледа пораженията в другите апартаменти.

Трагичният инцидент на улица "Цар Самуил" ще остави поне за няколко месеца на улицата трите семейства, които живеят на последния етаж. Хората се опасяват, че след няколко дни, когато се очакват проливни дъждове, апартаментите им отново ще заприличат на езеро. Както се е случило след погасяването на пожара.

Цялата сграда в момента е без ток, а според специалистите захранването може да бъде възстановено поне след няколко дни, тъй като електрическа инсталация е наводнена. Собствениците на апартаментите от последния етаж освен без ток, за дълго ще останат и без жилище.

"Това беше апартамент след ремонт. Прясно ремонтиран. Сега всички подове, ламинати трябва да се сменят, всички тавани да се изчегъртат и на ново да се укрепва, шпаклова и боядисва - огромен ремонт. Най-вероятно и цялата електрическа инсталация на целия вход ще трябва да се подмени", казва Антон Стайков.

Хората, които продължават да живеят в сградата, настояват ресорните институции да дадат максимално бързо разрешение за разчистване на опасната конструкция, преди да започнат проливните дъждове.

Докато тече следствието има пълна забрана за разчистване на отломките.

"Опасна е ситуацията първо, защото това е една тънка плоча, която не е пригодена за строеж. На нея в момента има много отпадъци, отровни вещества, които при първия проливен дъжд ще се смъкнат надолу", коментира един от съседите.

Жителите в кооперацията, по-голямата част от които са възрастни хора, се надяват на подкрепа от държавата под формата на помощ, която се дава при бедствия и аварии, и безлихвен заем, за да могат максимално бързо да оправят изгорелия покрив.