Две 19-годишни момчета от петричкото село Габрене твърдят, че гранични полицаи ги пребили без причина, а едното оставили две денонощия с белезници.

Момчетата са извадили медицински свидетелства като доказателство за нанесения им побой, а бащата на едното от тях заяви, че ще съди полицаите. Евтим Николов изпрати белезниците, които саморъчно свалил от ръката на сина си в колет до новия министър на вътрешните работи.

МВР започна проверка по случая.

Инцидентът станал по време на Великденските празници, когато една вечер 19-годишният Атанас се прибирал към дома си в село Габрене, разговаряйки по мобилния си телефон.

"И аз се спрях, за да не минавам по платното и в един момент от граничната полиция спират насред пътя и ме питат "Какво ми каза ти?". Аз му повторих няколко пъти, че нищо не съм казал и той вика "Не, ти ме напсува", разказа пред bTV Атанас Николов. След като показал личната си карта, Атанас твърди, че полицаят го сритал два-три пъти в крака.

Минути по-късно Атанас и братовчед му Мирослав отново забелязват автомобила на граничните полицаи. Мирослав разпознава единия от униформените и го пита какъв е проблемът с братовчед му. Без обяснения униформените започват да бият младежите.

"Удари ме в крака два пъти, политнах да падна, удари ме в слабините, хвана ме и ме удари два пъти в гърдите и ме натисна долу на земята върху мене и ме удари в лявата част на врата", каза Мирослав Николов.

Атанас Николов добави, че полицаят му сложил белезници, ударил му главата в бордюра и след това загубил съзнание.

Бащата на Мирослав разбира за инцидента от съседско дете. Излиза на улицата заедно с гостите, които имал за Великден. Твърди, че се опитал да укроти униформените, но не успял. Събралите се на улицата хора правят снимки на окованите в белезници момчета.

Бащата сам сваля белезниците с помощта на пирон, след което ги изпраща на новия вътрешен министър, заедно с писмо, в което описва случая.

Началникът на Граничното полицейско управление каза за bTV, че не толерира безпричинното оказване на сила от страна на служителите му, но е сигурен, че такава не е оказвана. А белезниците свързва с яростната съпротива, оказана от младежите по време на обичайна проверка.

Районният граничен сектор започна проверка, прокуратурата също. След сигнал от страна на bTV и МВР се зае със случая.