Сега е времето да си набавим така ценните витамини и минерали, които се съдържат в плодовете и зеленчуците. Произведените през зимата нямат същите полезни вещества, твърдят специалистите.

Всеки се изкушава да похапне тиквички и ягоди през зимата, но това са продукти от фризера или отгледани в оранжерии.

"Трябва да внимаваме с такъв избор, защото всеки плод и зеленчук си има сезон и е най-добре човек да консумира това, което си става по естествен начин", каза за bTV Новините доц. д-р Станка Дамянова, ръководител катедра "Биотехнологии и хранителни технологии" в Русенския университет.

Естественият начин не се изчерпва само с това плодовете и зеленчуците да се консумират според сезона, но и да бъдат отгледани екологично - тоест без ползване на торове и пестициди.

Явно, макар и апетитни на вид, едрите вносни плодове не са изместили родното производство.

"Българските плодове и зеленчуци са много по екологични - все още типичният вкус на домати и краставици не е променен. Ягодите не миришат, нямат вкус на пластмаса, така че в това отношение мисля, че не сме на последните места в Европейския съюз", каза доц. Дамянова.

Екологичните продукти обаче са и по скъпи тъй като отглеждането им изисква повече време и грижи.