Въоръжено нападение беше извършено днес по време на военен парад в афганистанската столица Кабул. Няма пострадали от българския контингент, съобщиха от Министерството на отбраната. Целта на нападението е била президента на Афганистан Хамид Карзай, който е невредим.

Нападението станало малко преди началото на парада по повод годишнината от края на подкрепяния от Съветския съюз режим. От кадрите на афганската телевизия се вижда как президентът Карзай пристига в официалната ложа и се проправя път към мястото, където трябва да застане.

Стрелбата и експлозиите започнали по време на химна на страната. Покушението е било срещу ложата с официалните лица. Президентът Карзай бързо бил изведен "жив и невредим" от мястото на инцидента. Няма пострадали и сред присъстващите членове на правителството и на дипломатическия корпус

Телевизионното предаване било приключено набързо, а два часа по-късно държавния главаизлизи с изявление: "Мои скъпи сънародници, както знаете по време на тържествата за 16-годишнината от Джихада, враговете на Афганистан, враговете на мира и развитието в Афганистан, опитаха да прекъснат церемонията. За щастие военните обкръжиха и арестуваха някои от заподозрените".
   
Талибаните поеха отговорността за покушението. Пак те съобщиха, че трима от участвалите в него са убити. Официалните власти съобщиха за двама убити - дете и около 40-годишен мъж, племенен лидер от района на Кабул. Ранени са двама депутати, четирима войници и няколко души от охраната.

Това не е първият атентат срещу Карзай. Преди няколко години срещу него беше извършен и друг опит на убийство, който беше почти като днешната покушение. Хамид Карзай стана президент на Афганистан малко след военната операция на САЩ срещу талибаните през 2001 г.