Никой не може да каже с точност какви количества алкохол се произвеждат нелегално. Според експертите той излиза на пазара по няколко направления - селски казани, тайни цехове и някои от легалните фабрики. Производителите на спиртни напитки правят изводите си за размера на нелегалното производство на база суровина.
Според производителите голяма част от алкохола, който излиза на пазара, е произведен в селските казани.
Според агенция "Митници" обаче това не е така. Производството се случва и в цехове, в голяма част от които дори няма изваряване, а само смесване на спирт и още нещо. По данни на браншовата камара у нас работят над 10 000 подобни производители, от които 1600 са регистрирани и подлежат на някакъв контрол.
През последните няколко години сивият сектор заема ударно позиции по морето, защото все повече в така наречените "олинклузиви", за да могат да се достигнат цени, които са изгодни и да дойдат чуждите оператори, се продава наливен алкохол. Нелегални питета се продават целогодишно и в много заведения далеч от брега на морето. По неофициална информация през февруари е проведена акция в три популярни нощни столични клуба, при която са иззети около 600 литра нелегален марков алкохол.
Какво пие българинът и къде се произвежда? Гледайте тази вечер разследването на Генка Шикерова и Борис Пинтев в bTV Репортерите веднага след Новините