Бежанци вдигнаха бунт в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Шестима нелегални имигранти от Ирак са поискали незабавно експулсиране. За няколко часа изолаторът в Бусманци бе заобиколен от полиция, барети, линейки и пожарни.

Барикадирали са една от вратите за коридорите и са запалили един дюшек и стари дрехи, от което са се обгазили и накрая си отвориха и излезнаха, съобщи директорът на Националната полиция главен комисар Веселин Петров.

Полицията не съобщи за други наранявания. Зад оградата са 140 имигранти. Разбунтували са се шестима иракчани, заловени преди 5 месеца на границата. От ноември обаче, България много трудно дава убежище на иракчани и тях ги очаква експулсиране.

Свързахме се с афганистанеца Джеват Нури. Той е в България от 5 години, а от 2 чаква в Бусманци да бъде депортиран. Окончателно му е отказан статут на бежанец, защото е опасен за националната сигурност. Според него иракчаните се ядосали, след като разбрали, че заради проблеми с документите, полетът им се отменя и те ще пътуват след Великден.

"Те са бежанци, когато идват закрила от България. И после ги хванат у Бусманци и по месеци, месеци и години наред лежат тука. И те вече решиха не искат вече бежанци, искат да заминат пак в тяхната родина - Ирак, Афганистан и Палестина. И вече искат да умират там, не да умират в Бусманци", разказа Нури.

"Нямаме в нашия закон за съжаление срок, който да дава крайния период от време, в който е възможно настаняване в такъв център за принудително настаняване", обясни адвокат Илиана Савова.

Битовите условия са много добри. И те самите не са запалили помещенията, където спят, ами в коридора, защото явно си им харесват битовите условия, каза главен комисар Веселин Петров.

Миналата година България е приела около 1000 търсещи убежище, като 500 от тях са иракчани.