Ресторантите в Торино ще предлагат безплатни таксита на клиентите, които консумират алкохол. Те ще си отиват вкъщи за сметка на ресторанта, дори когато са пили малко количество алкохол, съобщи в. "Стампа", цитиран от БТА.

Любителите на градуса ще получават и друг подарък от ресторантите - измервателно устройство за количеството алкохол в кръвта за еднократна употреба, твърди изданието. Новата инициатива е плод на сътрудничеството на асоциациите на автомобилистите и на собствениците на ресторанти, но в бъдеще към нея ще се присъедини и тази на таксиметровите шофьори.

Целта е да се предотвратят автомобилните инциденти, предизвикани от пийнали шофьори, но също така и да се стимулира "спокойната" употреба на алкохол.

След неотдавнашното въвеждане на строги мерки в Италия срещу употребилите алкохол шофьори, неговата употреба спадна значително, от което пострадаха бюджетите на ресторантите и баровете, припомня ПронтоСофия.

Според Карло Небиоло, шеф на Асоциацията на собствениците на заведения в Торино, чрез новата инициатива могат да бъдат спасени многобройни човешки животи. Също така обаче ще се даде възможност на клиентите на ресторантите да пият на спокойствие и "без да се притесняват, че ще им вземат шофьорските книжки, веднага щом завият на ъгъла след ресторанта".

Очаква се, че от въвеждането в практика на идеята за безплатното такси ще се облагодетелстват многобройни обществени заведения за консумация на алкохол. Асоциацията на собствениците на заведения ще предложи на тази на шофьорите на такси да въведат твърди тарифи от 5 евро във вътрешността на
Торино за всеки пийнал клиент. Работещите в ресторантьорския бизнес обаче казаха, че са готови да плащат и целите сметки за такси на клиентите си, в случай че не постигнат споразумение с шофьорите.

"Лошото е, че в момента дори маса с 4 души, която консумира 2 бутилки вино, надхвърля етиловия лимит. Инициативата ни няма за цел да стимулира клиентите ни да се напиват, а просто да се насладят на чашите си с "Бароло", а след това и на други питиета за храносмилане, без да се ужасяват от мисълта, че после ще им вземат книжките", допълниха представителите на Асоциацията на собствениците на ресторанти.