Единствената за цяла София група на деца, болни от диабет, е преместена от сградата на детската градина и е настанена в мазе на жилищен блок. За проблема сигнализираха разтревожени родители.

Детската градина се намира в район Красно село. Една от групите е от деца с диабет, от цяла София. Друга такава група няма. Старата сграда на детската градина по предписание на пожарната трябва да се събори, за това се налага децата да бъдат преместени. Новото помещение е мазе на жилищен блок.

На 40 квадратни метра се отглеждат 22 деца.

"Групата е единствена, създадена е преди 12 години с помощта на детските диабетолози и е единственият пристан на децата с диабет в момента", казва Ели Роснева.

Децата са местени няколко пъти, така се озовават в мазето на блока.

Кметът на Красно село каза пред bTV, че до дни ще бъде обявен търг за строителна фирма, която да построи новата градина.

"До месец и десетина дена трябва да приключи търга, ще бъде избран строител и живот и здраве до 2 месеца почваме да я строим", съобщи Пламен Църноречки.

"Ние тези обещания ги слушаме от май месец миналата година и винаги чуваме, че едва ли не септември ни канят заповядайте в новата детска градина, ето я все още е старата градина", заяви от своя страна Ели Роснева.

Нова детска градина може да бъде построена за около година. Тук въпросът е, редно ли е децата с диабет да се отглеждат в мазе.

"Ще го проверя случая, но липсата на места е огромна", каза столичният кмет Бойко Борисов.

"Трябва да има някакъв компромис и от двете страни, аз правя всичко каквото мога", обясни Пламен Църноречки.