Седемнайсетгодишната Станимира от Природо-математическата гимназия "Иван Гюзелев" в Габрово, която пострада преди три седмици след тежка катастрофа, е излязла от кома и вече е в съзнание. Това съобщи д-р Божидар Паралчев, директор на габровската областна многопрофилна болница.

Момичето вече говори, храни се и движи крайниците си. До сряда девойката ще остане в отделението за реанимация, а след това ще бъде настанена в хирургическото отделение.

Три седмици екип от неврохирурзи, невролози, реаниматори, специалисти по образна диагностика и по физикална терапия и рехабилитация при областната болница "Д-р Тота Венкова" са се грижили денонощно за пострадалото момиче, което беше в кома на спонтанно дишане, допълни д-р Паралчев.

Момичето пострада на 24 март сутринта на улица "Елин Пелин" в района на Природо-математическата гимназия. Тогава четирима единайсетокласници от гимназията решили да се повозят в колата на свой съученик в голямото междучасие. На стръмен участък 17-годишният водач изгубил контрол над автомобила и колата излязла извън пътното платно и се преобърнала. Впоследствие от полицията съобщиха, че водачът е бил неправоспособен, а причината за катастрофата е била шофиране с несъобразена скорост.

Момичето, което тогава се возело на задната седалка, постъпи в болницата с тежка черепно-мозъчна травма, счупен таз и ребра, с опасност за живота. Други две момчета бяха с контузии и натъртвания.

По случая в полицията се води досъдебно производство.