Според заместник-министъра на правосъдието Бойко Рашков, в хода на разследването на инцидента във влака София-Кардам са били допуснати груби процесуални пропуски.

Причината е, че първоначалният оглед е бил направен от млади и неопитни дознатели, които не са могли да се справят с организацията на следствените действия за такъв тежък инцидент, каза Рашков.

По думите му за разлика от дознателския апарат на МВР, следствените служби имат капацитета да разследват тежки и сложни престъпления, но поради промяната в статута това не се прави.

На този етап се обсъжда идеята със специално разпореждане на вътрешното ведомство да бъдат предоставени права на служители от МВР да извършват валидни действия по разследването. Целта е да бъде осигуряван качествен доказателствен материал, който може да бъде използван в съдебния процес, добави Бойко Рашков.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви във Велико Търново, че очаква техническата експертиза за пожара да даде отговор на ключови въпроси, върху които ще бъде изградено заключението на комисията при транспортното ведомство за причините за трагедията.

Надявам се от заключенията на експертите да разберем защо е възникнал пожарът и защо е толкова голям броят на жертвите. Това е важно не само за изводите на комисията, но и за всички последващи действия, които ще бъдат предприети за да не бъде допусната нова трагедия в подобен мащаб, каза министърът.