1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

ЧЕЗ ще стачкува ефективно

БГ Бизнес
 

Преговорите между синдикатите и ръководството на компанията приключиха без резултат.

Утре започва стачката на работниците в електроразпределителното дружество. С мотив, че преговорите продължават, част от директорите в ЧЕЗ отказаха да отговарят на въпроси за стачката. Но макар и лаконично, отговориха на депутатите от комисията по енергетика.

"Надявам се синдикатите да приемат нашите искания. Ние осигуряваме надеждна доставка на енергия и съм на мнение, че няма опасност от някакви прекъсвания", каза изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение България" Ян Рошка.

В това време синдикалистите следяха хода на преговорите. "Направихме отстъпки и се съгласихме на 23.4% ръст на заплатите и отстъпихме от разход за социални нужди от 25 на 15. Условието е, парите, които така или иначе се получават, вместо да бъдат в така наречения бонус, да влязат в основната заплата на хората”, съобщи Божидар Митев.

Дори и да няма съгласие, при стачка служителите на ЧЕЗ остават на работните си места. Спирането на тока би нарушило общите условия, които са договора с клиента, казват от регулаторната комисия.

"Никой няма право да спира тока. Доставката на електроенергия трябва да е гарантирана. В противен случай комисията преминава към наказания, а те никак не са малки. За компания, която наруши общите условия, санкцията стига до 1 милион", обясни зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев.

Договарянето на по-високи заплати в "ЧЕЗ Разпределение България" може да бъде основание дружеството да поиска по-висока цена на тока от 1 юли.

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии