Огънят изпепели цяла лаборатория с химикали в техническата гимназия. От високата температура стъклениците са се натрошили и веществата са се смесили. Снощи в bTV Новините ви разказахме за инцидента. През целия ден вчера в района се носеше задушлив дим. Въпреки опасността реактивите останаха в училището и през нощта.

"Ако беше заваляло можеше да се получи някаква бурна реакция на тези химикали, които са изнесени. Снощи през цялата нощ са се редували двама пазачи и също бяха затворени вратите на училището", обяснява директорът на училището Димитър Димитров.

Регионалната Инспекция по околната среда и водите в Шумен закъсня с цял ден, за да каже, къде да се изнесат опасните вещества. През това време киселините продължават да отделят вредни газове.

"Съответните служби трябваше да си поемат отговорност и да дадат указания, къде да се третират отпадъците. Днес в училище щеше да има нормален учебен процес, а както виждате ученици в училище няма и нормално е да няма, тъй като все още тези отпадъци се намират на територията на училищния комплекс", каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марко Марков.

С огромно закъснение химикалите ще бъдат извадени от училище и транспортирани до склад за пестициди. След инцидента се обмисля вариант за масово изпразване на училищните лаборатории, където се пазят химикали от преди 30 години.