Консервативното правителство на гръцкия премиер Костас Караманлис оцеля след вот на недоверие в парламента, предизвикан от непопулярен законопроект за пенсионното осигуряване, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вотът на недоверие бе отхвърлен със 152 гласа в 300-членния парламент. За оставка на правителството гласуваха 138 депутати, а 10 се въздържаха.

Лидерът на опозиционните социалисти Георгиос Папандреу внесе вота на недоверие в сряда. Той обвини правителството, че вреди на интересите на гръцките граждани и управлява зле социалното осигуряване.

"Искате от гърците да плащат за собствените ви грехове. Решихте да увеличите възрастта за пенсиониране при жените, да намалите пенсиите и да лишите хиляди гърци и имигранти от здравни услуги", заяви Папандреу по време на дебатите в парламента късно снощи.

"Нужна е политическа воля да се прокарат необходимите реформи и ние имаме тази воля. Искам вот на доверие заради бъдещето на нацията ни. Правителството е решено да продължи напред", заяви преди гласуването премиерът Костас Караманлис.

Според експерти гръцката система за социално осигуряване ще рухне след 15 години ако не бъде реформирана, отбелязва Ройтерс. Стотици социалисти се събраха на мирен протест пред парламента по време на дебатите въпреки проливния дъжд.

В понеделник гръцкият парламент ще подложи отново на гласуване целия пакет от промени в законопроекта за пенсионното осигуряване. Те предвиждат сливане на пенсионните фондове, частично орязване на пенсиите и увеличаване на пенсионната възраст.