Това каза в интервю за bTV единият от потърпевшите - Невян Устамитев, който заедно с жена си и двете си дъщери е живял 20 дни почти като роб в цирк "Марино". В момента цялото семейство е настанено в италианско село и денонощно е пазено от карабинери.

Невян Устамитев заедно с голямата си дъщеря заминал за Италия на 13 февруари и започнали работа в цирк Бизаро, където условията били чудесни, разказа бащата. На 7 март съпругата му и по-малката им дъщеря дошли в страната, но били пратени в цирк Марино, където после се събрало цялото семейство.

„Около двайсетина дена ни тормозеха, мене ме пребиваха от работа, едва ли не само дето не посягаха да ме удрят, бяха готови да ме набият, но ако ме набият циркът им свършваше, щото децата ми правеха цирка им, и аз, разбира се”, разказва Невян Устамитев.

Номерата на момичетата били свързани със змии, паяци и пирани. Работодателите дори карали бащата да изсипва змиите върху по-малката си дъщеря.

"Исках аз да влизам, да не тормозят децата ми, аз да вляза. Пък шефът на цирка казваше, че не е проблем, той отговарял за всичко, каквото кажел той туй щяло да става, той плащал, той щял да казва какво ще стане”, допълва Устамитев.

Момичетата освен, че били карани да изпълняват ужасните номера, работели като чистачки и продавачки на билети.

„Аз не бях съгласна да влизам при змиите и изобщо да работя, защото нали аз съм непълнолетна и майка ми, и баща ми не разрешаваха да работя, защото съм непълнолетна, но те казаха, че не е никакъв проблем и ме накараха при змиите да влизам. Гола нали...почти гола ме събличаха пред хората...”, обяснява Магдалена Устамитева.

19-годишната Величка била ухапана от пираня при едно от представленията, но получила медицинска помощ едва след като семейството било освободено от робството си.

Ами те бяха седем на брой и тук преди една седмица, към десетина дни, като влязох ме ухапа пираня и в последствие на това ми се наду целият крак, и ми се схвана. И така, не по наше желание, просто от страх го правехме, щото нямахме една стотинка, не знаехме как да се обърнем към някого да ни помогне, докато един човек не ни е заснел на цирка и го е дал на карабинерите” , казва Величка Устамитева.

„В момента сме спокойни, защото карабинери ни пазят, само сме под стрес, защото може някой от шефовете да накара някой да дойде да ни убие например”, споделя Магдалена.

Семейството е работело без договори, не са получили заплати, давали са им само по 50 евро на седмица за храна. Намерили си работата от обява. Смятат, че жената, която ги е пратила в цирк Марино е знаела какво ги очаква, защото отдавна снабдявала цирка с работници.

За да замине за Италия с дъщеря си Магдалена, Павлина Устамитева е изтеглила кредит от 1000 лева. По думите на майка й, която живее в Долна Оряховица, тя е била подмамена от жена, която й предложила високо платена работа. Семейството решило да замине в чужбина за да покрие заемите си.

Павлина Устамитева тръгнала за Италия заедно с 15-годишната си дъщеря Магдалена на 7 март. Там те се срещнали с останалите членове на семейството - съпруга Невян и другата дъщеря Величка, които били там по-рано.

"Дъщерята идва и казва - майко и аз отивам на мъжа си да помогна, и на Величка - дъщеря си, и тръгва на 7-ми, сега, март месец заминаха и чакахме, чакахме не се обаждат. После разбрахме, обадиха се и казаха, че не са много добре”, казва Мария Рашкова.

Четири пъти Павлина се е обаждала на близките си в България след задържането на собственика на цирка. Споделила, че са под охрана и ще се върнат след като приключи делото в Италия.

„В момента са в Италия, някакви хора ги охраняват там. Разговорът се подслушва и не могат да говорят много дълго. Просто говорят със завъртулки”, обяснява Радослава Рашкова.

Преди да замине за Италия семейството е продавало вестници в Холандия.