"Журналистите настояват беларуските власти да изяснят защо срещу тях е използвана груба сила, защо заснетият от тях видеоматериал е бил конфискуван, а апаратурата - повредена", посочи шефът на информацията в държавната телевизия. Те настояват също за официални извинения, възстановяване на заснетия материал и компенсация за щетите, нанесени от полицията.

Журналистката Рута Ланкининкайте и операторът Йонас Грисконис били арестувани, докато филмирали в Минск неразрешения протест на около 2000 души срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Според говорителката на литовското външно министерство Вилнюс вече е поискал от посолството си в Минск да се заеме със случая.

В Минск започнаха съдебни дела срещу участниците в снощния непозволен протестен митинг, организиран от опозицията за отбелязване на 90-годишнината от провъзгласяването на Беларуската народна република, предаде ИТАР-ТАСС. На митинга бяха задържани около 90 души, някои от които впоследствие са били освободени. Освен литовските телевизионни журналисти, които също са освободени, сред арестуваните имало и журналисти от беларуски вестник.

Дела са повдигнати срещу 70 участници в митинга, а съдилищата вече започнаха да произнасят присъдите - глоби или неколкодневен престой в затвора, отбелязва Ройтерс, допълвайки, че една от съдебните институции е обградена от силите за борба с безредиците.