Намаляват надеждите да бъдат спасени 18-те украински моряци, останали в неизвестност, след като корабът им се сблъска в събота с китайски плавателен съд и потъна в хонконгски води, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Общо седем души, включително китайски матрос от украинския кораб с 25-членен екипаж, са спасени според местните власти. Водолазите се надяват, че 36 часа след инцидента останалите моряци се намират в машинното отделение и каютите на "Нефтегаз-67", потънал на 37 м дълбочина, и са открили там кътчета, в които се е запазил въздух. Според членове на екипа обаче от вътрешността на кораба не отговарят на техните сигнали.

Силните течения и слабата видимост в района затрудняват спасителните операции, посочва АФП.

Президентът на украинската фирма "Чорноморнафтегаз" - собственик на потъналия кораб, Анатолий Присяжнюк, изрази вчера надежда, че изчезналите моряци са още живи. Според капитана на "Нефтегаз-67" Юрий Кулемехин, който е сред спасените, вината за инцидента носи китайският кораб, отказал да предостави на украинския дължимото предимство при разминаването им, отбелязва АФП.

Украинският кораб, обърнал се с дъното нагоре, е затънал още по-дълбоко в тинята, видимостта под водата на практика е нулева, но водолазите ще продължат спусканията, заяви представител на спасителния екип, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Течението край дъното е силно и можем да стоим на такава дълбочина най-много по 20 минути, коментира спасител с 15-годишен стаж. Правят се опити корабът да бъде изтеглен в по-плитки води, но резултат засега няма.

Експерти обсъждат различни варианти за вдигане на "Нефтегаз-67", но морската спасителна служба на китайската провинция Гуандун ще може да изпрати допълнителни спомагателни съдове за целта едва във вторник.

Осемнайсетte украински моряци изчезнахa, след като корабът се сблъска с китайски плавателен съд и потъна в хонконгски води. Седем човека са спасени от 25-членния екипаж. Спасен е и един китайски моряк от китайския плавателен съд.

Все още не са известни причините за трагичния инцидент, но метеорологичните условия са били "поносими" за сезона, по думите на представител на местните власти.