Двама души загинаха под тонове пръст на строеж във Велико Търново. Трети беше изваден жив след часове прекарани под земята. Строежът, на който стана инцидентът, е незаконен и е бил спрян още миналия месец. Но видимо, заповедта не е била спазена.

Инцидентът станал около 14.30 следобед. Работниците правели кофраж за подпорна стена, когато тонове земна маса затрупали четирима от тях.

Единият от затрупаните бил измъкнат бързо от другите работници на строителната площадка. Екипи на пожарната започнали да вадят останалите трима, когато станало ново свличане на пръст.

Два часа и половина екипите на пожарната вадиха последния оцелял. Работници от съседни строителни обекти казаха, че двамата загинали са от котелското село Ябланово. По думите им единият е на 20, а другият на около 50 години. Тепърва ще бъдат изяснени имената им. Строежът на който стана инцидентът е незаконен, каза главният архитект на общината Елена Абаджиева.

"Строежът е спрян, защото при проверка сме установили, че няма открита строителна площадка, няма строителна линия и ниво и не ни е представен договор за строителен надзор, който е задължителен”, каза инж. Петя Бакалова.

Тепърва ще стане ясно имали ли са трудови договори строителите и кой трябва да поеме вина за инцидента.

И още един инцидент по време на работа - 60-годишен мъж падна от строително скеле и загина на място. Инцидентът е станал на булевард "Цветан Лазаров", в столичния квартал "Дружба". Причините за злополуката се изясняват, съобщиха от полицията. За да се повиши контролът и превенцията на зачестилите трудови злополуки, в Инспекцията по труда от днес действа нова наредба. Тя предвижда да се мотивират инспекторите и финансово да санкционират нарушителите.