Трън днес е в траур заради трагедията, която предизвика 67-годишният педофил Асен Илиев. Той уби 15-годишната Лили и рани други две деца от дома в Трън. След това се самоуби. След като години наред целият град си е мълчал за това какво се случва в дома на Асен, хората от Трън ще почетат паметта на Лили като се лишат от алкохол и музика.

15-годишната Лиляна е била оставена за осиновяване, но никога не е намерила свое семейство. Тя е била с леки увреждания и от дома разказват, че напоследък започнала да подобрява поведението си. Рисувала много добре. Била кротка, макар че са имали проблеми с нея заради нервни кризи, но откакто съм тук - не се е случвало.

Клара - момичето, което е отключило ревността на маниака, остава под закрила в пернишката болница, след като беше ранена от нападателя. Миглена - друго момиче, с което покойният вече Асен е търсил връзка, е изведена от дома. Двете били чести гости на Асен. Това, което се е случвало е ставало зад вратата на таванската му стая. В момента тя, както и апартаментът му, са запечатани от дознатели. Докато полицията тепърва ще разследва престъпленията на покойния вече Асен, свидетели на повечето му похождения са неговите съседи.

Първата жертва на Асен е Гинка. Тя е изнасилена от него на 15 години. Умира на 23 от рак, според майка и - причинен от стреса.

На въпрос защо не е изпълнил предписанието за закриване на дома, кметът на Трън отговори, че пазел работните места на възпитателите. И попита къде ще отидат тези деца, ако бъдат изведени от тук.
По разпореждане на Върховната касационна прокуратура в Трън е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от дома. Съмненията са, че те не са положили достатъчно грижи и така за създали опасност за развитието на децата в интерната.

В предаването "Тази сутрин" председателката на ДАЗД Ширин Местан призова: "Нека нашите предписания и препоръки не се възприемат като клишета, тъй като зад предписанията ни стоят реални детски съдби. Препоръките ни до голяма степен, при изпълнение, биха довели до превенция на такива явления. Затова апелирам: нека препоръките на специализирания орган да се възприемат от органите по закрила по места като задължителни".