Все още няма задържани за убийството. Не е открито и оръжието на престъплението. Полицията претърсва град Тръстеник и околните села, съобщиха за bTV от прокуратурата.

Тази сутрин около девет часа екоинспеторите Петър Петров и Милен Монов обхождат земеделски земи със служебния джип. Виждат група мъже, които крадат тръби от напоителната система. Когато джипът наближава, един от нарушителите стреля почти от упор в Петър Петров. Колегата му успява да подкара джипа към болницата в града.

„По време на транспортирането му с цел да му бъде оказана помощ, той е починал от огнестрелна рана”, съобщи секретарят на община Долни Дъбник Боян Горанов.

Екоинспекторите нямат право на служебно оръжие. Могат да носят лично, ако имат разрешително. Петър Петров е имал пистолет и го е носел и днес.

„Познавайки неговия характер, аз не допускам той да е стрелял по живи хора или животни, ако той е стрелял, нямаше да бъде самият той убит”, каза още Боян Горанов.

Нивите, където е убит екоинспекторът, се стопанисват от частна фирма. Оттам обясниха, че роми копаят непрекъснато в имота им, но фирмата няма възможност да назначи охрана, която да пази земята.

Изкопи са направени скоро. Нападнати от същите групи, които изваждат километри тръби от напоителната система. Тръбите са направени от PVC-материали, които се предават в пунктове за 70 ст. на килограм. От тях се правят дограми.