Това съобщи директорът на ОДП-Перник комисар Димитър Шереметев. Асен Илиев е стрелял с едноцевна ловна пушка по три деца, движещи се по улицата. Граждани чули изстрелите и съобщили в РПУ-Трън в 10:10 ч. сутринта. Трагичният инцидент станал на мост в центъра на града.

Полицейски автопатрул намерил тялото на агонизиращата Лиляна и ранените Емил Павлов и Клара Христова. Трупът на убиеца, който се самоубил с изстрел в главата, бил открит под перилата на моста.

Асен Илиев е криминално проявен, има три присъди. Първата е от 1979 година, където е реабилитиран по право. Втората е от 1991 година, ефективна за изнасилване и третата - от 1995 година, също ефективна за изнасилване. С него е работено от РПУ-Трън. Има образувано дознание от август 2007 година, съобщи комисар Шереметев. Първоначално е било с класификации изнасилване на непълнолетни лица, а после е преквалифицирано в блудство.

Друго дознание датира от февруари тази година по сигнал на гражданка от Трън, която съобщила, че Илиев е бил забелязан с две непълнолетни лица от дома да излиза от мазе в града. Последното дознание е от 8 март т.г. за унищожаване и повреждане на движимо имущество.

Извършителят има девет криминални регистрации, осем от тях са за изнасилване на непълнолетни деца, уточни Шереметев.

Ранената Клара, която е била вероятният обект на нападението, е известна на детска педагогическа стая. Има решение на трънския Районен съд Клара да бъде настанена в интернат. Емил най-вероятно е присъствал случайно на мястото на стрелбата, каза още Шереметев. Той разпоредил проверка за начина на издаване на оръжие и дали Асен Илиев е трябвало да има такова.

Ако се установи допускане на нарушение от служител на РПУ-Трън, той ще бъде уволнен дисциплинарно, категоричен е Шереметев. Убитата Лиляна е била оставена в дома за осиновяване, има 10 братя и сестри.