Тази сутрин в голямото междучасие 67-годишния Асен Илиев стреля с ловна пушка по три деца. Стрелбата се развива в центъра на Трън, на моста. Той пресреща умишлено трите деца заради отношенията си с 15-годишната Клара. Тя е уцелена в ръката – не смъртоносно. Уцелен е и 12-годишният Емил, който също е жив и здрав. За съжаление, смъртоносно е уцелена 15-годишната Лили.

Според деца от Дома, Илиев се е опитвал да убие Клара, с която имал сексуална връзка. Самата Клара разказа пред bTV, че се е страхувала от Асен, заради многобройните му заплахи. Според децата от дома, Клара е била близка и с друг мъж - дългогодишния възпитател в Дома Никола Динев. Срещу самия Динев, който към момента е кметски наместник в съседно село, има недоказани сигнали за блудство. Пред bTV директорката на Дома обясни, че многократно е настоявала Динев да бъде отстранен като възпитател.

Тя призна още, че възпитаниците познават Илиев, защото му помагали в селскостопанската работа. Пред нашата камера възпитаници на Дома разказаха, че освен Клара и други деца са посещавали Илиев. Утре в Трън Общинският съвет ще заседава извънредно. Правителството пък ще създаде работна група заради зачестилите инциденти с деца от домове

Ето какво разказа пред bTV 15-годишната Клара:

"Уцели ме в ръката с пушката, уби едно момиче и след това той се самоуби. Познавам го, откакто съм в дома, трета година, познавам го що за стока е. Той милион пъти ме е заплашвал, че ако стане нещо той ще убие мен, а след това ще се самоубие.

Той искаше мен да убие. Искаше да спи с мен, но аз не му дадох и затова ме заплашваше. Той искаше да говори с мен и аз говорих с него по телефона, и той ми каза: "Ще видиш, тези хора, които те уважават тебе и те спират от мен, ще видиш какво ще се случи". Много хора ме спираха да не общувам с него, да не ми направи нещо и аз ги послушах. Той след това ме заплаши.

Преди един-два дена ме заплаши и беше спукал гумите на един от възпитателите - на г-н Динев, и беше спукал гумите, и стъклото му счупи. И след това днес ме застреля в ръката. Това не го очаквах... Убитото момиче Лили е също от дома. Тя случайно е убита. Възпитателите ми казваха да внимавам за него да не ми направи нещо лошо. Знаех, че е изнасилвал момичета, казваха ми и ме беше страх от него. Не бих направила нещо с него за пари."

Оказа се, че Клара е най-голямото и най-ненаказаното желание на 67-годишния Асен и на 50-годишния дългогодишен възпитател в дома Никола Динев. За съжаление, разследванията на колегите от в. "168 часа" и "Дарик радио" отпреди няколко месеца и от средата на миналата година не успяха да предотвратят трагедията.

В края на миналата година мъжът, който Асен обясни в интервю за "Дарик радио", че обвиненията в педофилия срещу него идвали от Никола Динев - другият мъж, разследван за блудство с деца, който е работил и дори живял в дома в продължение на години. Двамата имали конфликт именно около Клара.
- Спите ли с деца от Дома?
Асен Илиев: Как ще спя, няма такива работи.
- Кой ви е натопил тогава?
Асен Илиев: Ами този, който ви е казал на вас за мен, той ме е натопил.
- На мен децата ми казаха.
Асен Илиев: Децата, те са на него подчинени. Той ги плаши. Погледнете какво му е миналото. То във вестника пише.
- Вярно ли е, че имате присъда за изнасилване?
Асен Илиев: Вярно е.
- Казвате, неговото минало е такова, но и вашето е такова?
Асен Илиев: За жалост е така, но аз не съм се занимавал с такива деца, както той. Те могат да кажат, че съм убил и човек, но трябва да се докаже това нещо.

Асен Илиев има две присъди за изнасилвания от 90-те години

Случаите на жени, които са потърпевши от него, но не са подали жалби, са неизброими. Нашият репортер Миролюба Бенатова разказва, че е чула за поне 10 истории на жени, които не са от Дома, които си живеят в Трън, или са учили там, или са дошли и са били изнасилени, или с тях е било блудствано през последните 15 години. Жалби за тези случаи обаче няма.

Последният случай, за който Асен Илиев е бил разследван е по жалба на директорката на дома за блудство с 15-годишна възпитаничка на дома, която е преместена в Перник към този момент. Днес, на Асен Илиев му е било предявено обвинение за това последно разследване, за блудство и за изнасилване с жена.

Другият човек, Никола Динев, е живял дълги години в дома като възпитател. Имало е изключително много сигнали за негова сексуална злоупотреба с деца. Последният също е от миналата година. Срещу него обаче дознанието е завършило със заключение, че няма данни за извършено престъпление. Сега той е кметски наместник.

Правителството реши да създаде работна група по случая

Премиерът Сергей Станишев оповести, че експертите ще прегледат цялото законодателство и ако трябва ще предложат промени, за да се подобри системата на социалните заведения за изоставени деца.

"Знаете, че по-голямата част от домовете са общински, цялата отговорност е на общините, но това не снема и от държавните институции необходимостта те да правят повече, както по отношение на контрола по изпълнение на предписанията, така и всички други аспекти по функционирането на тези домове. Трябва да се направи много повече, за да се премахнат фрапиращите факти, които са налице", заяви Сергей Станишев.