От прокуратурата чакат заключенията на общо 28 експертизи, за да могат да излязат с първоначалната си версия какво се е случило в нощта на 28-ми февруари. Това каза за bTV заместник главният прокурор Камен Ситнилски. Първите резултати от експертизите би трябвало да се предоставят на дознанието и прокуратурата утре.

Междувременно от БДЖ вече съобщиха, че каквато и да е причината за пожара, тя няма връзка с техническото състояние на влака. Това е заключението на вътрешната комисия, която извърши техническо разследване по Закона за железопътния транспорт.

Подробности от доклада се очаква да бъдат изнесени вероятно още утре. От БДЖ са решили временно да извадят от употреба кушет-вагоните в много от влаковете с цел комплексна техническа проверка. Хората с резервации за тези вагони ще ползват спални места без доплащане.

Резултатите от внезапните проверки на влакове, извършени в цялата страна след инцидента, вече са обобщени в доклад до министъра на транспорта. От министерството обаче се въздържаха да ги огласят.