В нощта на пожара във влака София - Кардам, е имало и инцидент с влака, пътуващ от Кардам за София. От БДЖ потвърдиха, че е имало проблем, предаде БНР.

По разписание влакът от Добрич за София потегля в 22.05 ч. Разстоянието от гара Добрич до първата гара в село Дончево е 6 км. Според пътници от спалните и кушет-вагони веднага след като влакът е тръгнал, е имало опит за покушение. По вагоните са хвърляни предмети, усетен е тъп шум. Влакът е спрял преди Дончево. Всичко бързо е овладяно. Не всички са разбрали какво става.

На 29-и сутринта, вместо в 7.30 ч. както е по разписание, влакът е пристигнал в столицата в 11 ч. Според пресцентъра на БДЖ, влакът от Кардам за София е пътувал с дизелов локомотив. Преди гара Дончево машинистът е открил технически проблем в единия тягов двигател и е спрял влака за осем минути докато отстрани проблема. След това на гара Дончево е престоял профилактично още пет минути.

Малко по-късно вече става пожарът във влака, тръгнал от София за Кардам и се налага пренасочване на пътуващите композиции по обиколни маршрути. С това пренасочване от БДЖ обясняват закъснението. Остава открит обаче въпросът защо досега този проблем за същия влак, по същия маршрут, в същата трагична нощ, беше премълчаван и кой гарантира техническата изправност на влака Кардам - Добрич - София на 28-ми февруари, се казва в информацията на БНР.