Президентът Георги Първанов заяви пред журналисти в Самоков, че на 1 март, ден след трагедията с горящия влак, е бил в района на Симитли за няколко часа, но не е стрелял по никакви животни и не е направил нищо, с което да накърни паметта на загиналите. Държавният глава настоя да спрат спекулациите, че вместо да скърби е ловувал. Ето какво каза президентът:

„Да, действително съм бил в този регион за няколко часа. Не съм отсядъл в никакъв хотел, не съм стрелял по никакви животни, каквито версии се появиха и най-важното, което искам да кажа - нито аз, нито някой от хората с мен и край мен не е направил нищо, с което да накърни паметта на загиналите и искам спекулациите по тази тема да спрат.”

Г-н президент, по повод тревожните сигнали и спрените ни от ЕС пари и по програмата САПАРД, преди това и по друга програма - имате ли критики към правителството, ще поискате ли спешни мерки?

„Съгласен съм с вас, че става дума за много тревожни сигнали и те в никакъв случай не трябва да се подценяват от министрите, от правителството. Очаквам сериозен анализ от премиера за ситуацията и предложения от министрите как в кратък срок да си върнем доверието на нашите европейски партньори”, заяви Георги Първанов.