Няма следи от терористичен атентат във влака край Червен бряг. Това заявиха пред агенция БГНЕС, директорът на следствието Бойко Найденов и наблюдаващият прокурор от Плевен - Валери Мирчев. И двамата отказаха по-подробна информация пред bTV с мотива, че новини ще има на по-късен етап - най-рано в понеделник.

Влаковете са удобна мишена за терористичен акт, но в случая с инцидента с влака София-Кардам липсват най-важните елементи, за да се смята, че това е дело на терористи - няма мотив и извършителят не се е разкрил. Това заяви Славчо Велков, един от известните специалисти по сигурност и борба с тероризма. С него разговаря Богомил Грозев.

"Възможно е, има условия, би могло да има и мотиви, но няма онези характерни елементи за тероризъм - като да кажем поемането на отговорност от извършителите, което се случва в поне 90% от случаите. А иначе останалото е налице - висок публичен ефект, та дори и висока степен на обществена опасност, защото виждате, че трагедията предизвика дестабилизация в известни кръгове", заяви Славчо Велков.

Велков е категоричен единствено, затова че е имало вещество, което допълнително е възпламенило огъня.

"Имало е нещо лесно запалимо, както медиите го наричат - катализатор за бързото разпространение на пожара", смята Славчо Велков.

- Примерно ракия?

"Да, ракия също би могла да бъде, ако може да бъде запалена по подходящ начин."

Експертът смята, че на този етап всички версии, които се лансират в публичното пространство, са само хипотези, които тепърва трябва да се доказват. Други обаче - като председателят на Съюза на българските командоси Юлий Абаджиев смята, че случилото се категорично е атентат. Той дори отива по-далеч - казва, че мишената на атентата е директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев, който според Абаджиев, е готвил сериозен удар срещу иманярската мафия в България.

"Ако има някаква форма на тероризъм, установена безспорно, то това е онази форма на т.нар. морален тероризъм - тези, които са снимали с GSM-и горящия вагон, когато буквално на 10-15 меетра от тях са умирали хора", допълни Велков.