Шафнерът на кушет-вагона на влака София - Кардам е в отпуск след инцидента. Георги Георгиев е в родния си град Варна. Екип на bTV се опита да го посети в дома му, успяхме да разговаряме с него по телефона. Той подчерта, че има забрана да говори, докато тече разследването. Каза още, че се страхува от отмъщението на роднините.

Той заяви, че не се чувства виновен и допълни, че по темата за евакуацията на пътниците има много спекулации. Конкретно той посочи версията за полицая-спасител от Червен бряг. По думите на шафнера, след като огнената стихия се е разразила, никой освен него, не се е притекъл на помощ на пътниците.

"Вътре нямаше нито полицаи, нито пожарникари, нито лекари. Бях бос, с един чорап и една обувка. Вагонът се запали много бързо, спасени бяха 26 човека - защо никой не отчита този факт?" - попита Георгиев. Помолихме го да коментира показанията на някои очевидци, според които вратата на кушет-вагона е била заключена, а шафнерът е успокоявал будните пътници, че пожарът ще бъде потушен, вместо веднага да спре влака и да евакуира всички.

В отговор Георги Георгиев заяви, че е реагирал бързо и адекватно. "Аз спрях влака и предупредих хората да излязат" - каза той. Шафнерът разказа още, че пожарът се е разразил много бързо и буквално е обхванал целия вагон само за пет минути. "Събудил съм всичките хора - нямах грешка, имах даже и помощник от пътниците и мой колега от другия вагон - също ми помагаше, така че колкото сме могли сме си свършили работата. Щом са излезли от всяка една кабина хора - едва ли е имало спящи" , убеден е Георгиев. Той обаче не отрече, че не е имал възможност да влезе в горящия вагон без необходимото оборудване. "За българина кое е по-важно, според вас - багажът или живота?", попита риторично Георги Георгиев в края на нашия разговор

bTV разполага със запис от телефонния разговор с Георги Георгиев, който обаче няма да използваме без негово съгласие. Записът се пази в редакцията.