Пет дни плевенските съдебни лекари работиха по разпознаването на жертвите от пожара. Това е оставило своя отпечатък върху тях.

Д-р Йордан Деков, събеден лекар: "Прибирайки се вкъщи аз заспивах, защото бях много изморен, и след час и половина се събуждах, и не можех да заспя".

Д-р Деков и неговите колеги се срещаха очи в очи с близките на загиналите. Някои от тях са приели идентификацията, други са искали още по-категорични доказателства.

Д-р Йордан Деков: "Парадоксът е, че близките приеха, че това е той, но още не могат да приемат, че това е той, всички са изключително притеснени, но тяхната реакция в общи линии беше различна, което зависи от техния характер".

Оказва се, че д-р Деков е бил подложен на истински телефонен тероризъм. Мобилният и служебният му телефон бяха обявени още в първия ден, за да могат близките да се свържат с него. Звънели са обаче и хора, които са го обиждали или са дишали са в слушалката. В телефона му има и три съобщения - покани за зареждане на ваучер.

Д-р Йордан Деков: "Интерпретацията на това просто оставям на вас, как едни преживяват трагедия, други са им съпричастни и се опитват да помогнат, а трети се опитват да внесат някакъв допълнителен тормоз или да извлекат пари, капитал, измама или нещо".