България днес сведе глава пред паметта на деветимата българи, които изгоряха при пожара в бързия влак от София за Кардам в нощта на 28 срещу 29 февруари.

Девет са жертвите на пожара. Последните три бяха идентифицирани вчера. Днес почитаме паметта на третокурсничката от Математическия факултет на Софийския университет Антоанета Апостолова от Добрич, която се е прибирала при родителите си.

Приятелката й Валерия Желева, също студентка, е пътувала към Добрич, за да празнува рождения си ден със семейството. Навършила е 20 години на 11 февруари.

Доктор Галина Иванова е на 45 години от Генерал Тошево. Работила е като кардиолог във Втора градска болница. Отивала е при баща си, който живеел сам след смъртта на майка й.

Даниел Вичев от Добрич - на 25 години. Прибирал се е за сватбата си.

Столичната архитектка Елена Халачева е отивала на гости при леля си в Добрич. Според очевидци, 52-годишната жена е помагала на хора във влака да излизат.

57-годишният Калчо Енчев е бил трудно подвижен. Прибирал се е в Добрич след лекарски прегледи в столицата.

Мая Машева е на 59 години, от София.

Директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев се е прибирал при семейството си в Шумен за почивните дни.

19-годишният студент Стоян Ковачев се е връщал в Шумен, за да помогне на приятелите си да почистят шуменското плато от автомобилни гуми.

В Добрич и Шумен днес почетоха паметта на жертвите на огъня от влака София-Кардам.

В Добрич, който даде четири жертви в пожара, стотици се събраха, за да се простят с тях. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи панихида в памет на загиналите.


В Шумен, откъдето са две от жертвите в изгорелия влак, днес е втори ден на траур. Сутринта много хора от града запалиха свещи в храма „Свети Три Светители".

Панихида за загиналите пътници във влака София-Кардам днес беше отслужена
и в столичния храм "Свети Александър Невски"

Прокуратурата работи и по версията за терористичен акт още от първия ден на инцидента с влака. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. По думите му, тази версия не е огласена по разбираеми причини. Засега тя не е водещата, допълни главният прокурор.