Жертвите на трагедията във влака София - Кардам са починали от задушаване, съобщиха от съдебна медицина Плевен. Почти всички близки са взели телата на своите роднини, загинали при пожара във влака. Лекарите, които работиха по разпознаването на жертвите, са категорични, че това е най-тежкият случай в практиката им. Те работиха по разпознаването пет дни. Това е оставило своя отпечатък върху тях.

“Прибирайки се вкъщи аз заспивах, защото бях много изморен, и след час и половина се събуждах, и не можех да заспя, споделя съдебният лекар д-р Йордан Деков.

Той и неговите колеги се срещаха очи в очи с близките на загиналите. Някои от тях са приели идентификацията, други са искали още по-категорични доказателства.

“Всички са изключително притеснени, но тяхната реакция в общи линии беше различна, което зависи от техния характер”, казва медикът.

Оказва се, че д-р Деков е бил подложен на истински телефонен тероризъм. Мобилния и служебния му телефон бяха обявени още в първия ден, за да могат близките да се свържат с него. Звънели са обаче и хора, които са го обиждали или са дишали са в слушалката. В телефона му има и три съобщения - покани за зареждане на ваучер.

“Интерпретацията на това просто оставям на вас”, каза съдебният лекар и попита как едни преживяват трагедия, други са им съпричастни и се опитват да помогнат, а трети се опитват да внесат някакъв допълнителен тормоз или да извлекат пари, капитал или измама.

Окръжната прокуратура работи и по версията за терористичен акт, съобщи главният прокурор Борис Велчев. По думите му, по тази версия се работи още от първия ден, но тя не е огласена по разбираеми причини. Засега това не е водещата версия за пожара, допълни Велчев.