ГЕРБ има волята да се изправи и да поиска доверието както на българските граждани, така и на парламента, да се справи с тази ситуация. Това заяви в "Тази сутрин" Искра Фидосова – съпредседател на парламентарната група на партията.

Тя обясни, че вчера премиерът е се е обърнал към Изпълнителната комисия на ГЕРБ с въпроса дали някой има съмнение в политиката, която води. "Нямаше член, който да изрази съмнение в истинността на думите на г-н Борисов", разказа Фидосова.

По думите й ГЕРБ няма от какво да се крие, визирайки случая с послушваните разговори. "По-притеснително е – защо точно сега и кои са тези анонимни хора, които подхвърлят данните? Кои са кукловодите на това нещо?", попита тя и призова: "Нека да има такива и нека да са истински, но да се спазват законите, да не са манипулирани".

За вота в парламента Фидосова изрази очакване от това каква ще бъде позицията на Синята коалиция и дали кабинетът ще получи нейната подкрепа. „Искат да дойде служебно правителство, сформирано от Първанов ли?. Това прозира от цялата работа(…) Призовавам Костов и Димитров да заявят своята позиция”, категорична бе тя.

Искра Фидосова за пореден път отказа да коментира изнесената информация от разговори между нея и шефа на "Митниците" Ваньо Танов. Според нея оторизираните органи трябва да излязат със становище по въпроса дали са автентични или манипулирани.

Тя обеща обаче, че в парламента ще се получи сериозен дебат на тема сигурност, именно като част от дискусията по вота на доверие към цялостната политика на правителството.

Очаква се днес Министерски съвет да внесе такова искане в НС и в четвъртък да бъде даден старт на обсъждането му.