Всеки клиент на държавните железници, който се качи с билет във влака, е застрахован срещу злополука по време на пътуването. Минималната застрахователна сума, определена с наредба, е 20 000 лева. Наследниците на загиналите при пожара във влака София-Кардам ще получат този минимален размер на обезщетението, защото това са договорили БДЖ със застрахователя.

Както във всеки вид обществен транспорт, така и във влака пътниците са застраховани, при условия, описани подробно в Наредба №24, казва Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите и изпълнителен директор на компанията, с която БДЖ е сключила застраховките на влаковете си.

Орлин Пенев: "Основно пътниците са застраховани по застраховка "Злополука", която покрива смърт, трайна нетрудоспособност по време на пътуване, включително и при слизане и качване на превозното средство."

Има и случаи, в които застраховката не важи.

"Това са военни действия, тероризъм, употреба на алкохол, опит за самоубийство или самоубийство."

Билетът за пътуването, според Наредбата, е един от задължителните документи, за да може да се претендира за обезщетение, но в случая с пожара във влака край Червен бряг идентифицирането на самоличността на загиналите е достатъчно доказателство за това, че те са били пътници във влака, казаха от компанията - застраховател.

Орлин Пенев: "Обезщетението ще бъде изплатено в пълния размер. Сумата е 20 000 лева на лице и ще бъде разпределена съгласно удостоверенията за наследници. Според Кодекса за застраховане, срокът е максимум до 15 дни от датата на предоставяне на тези документи."

Застрахователят провежда свое разследване за причините за трагедията във влака София-Кардам. От там съобщиха, че засега версиите не се различават от тези на следствието.