На 5 март в града ще има ден на траур, обяви местният общински съвет.

Съветниците приеха и Специална декларация до Президента, Председателя на Народното събрание и Министър-председателя, в която настояват веднага да бъдат наказани лицата, отговорни за трагичния инцидент.

Герман Германов, общински съветник: "Вина носят всички институции, хората, отговорни за нашето безопасно пътуване, хората отговорни за условията, при които са поставени добруджанци в дългия им път до София. Досега сме смятали наистина, че железопътният транспорт е може би един от най-сигурните начини за придвижване на хората от Добрич, особено през зимните месеци. Ето, че вече за втори път сме свидетели на трагедия."

Затова съветниците настояват Министерство на транспорта да вземе бързи мерки, за да може всички пътници да имат сигурен и удобен транспорт до столицата.

Днес беше погребана втората жертва на огъня - 57-годишният Калчо Стефанов. Утре ще бъде погребението и на 25-годишния Даниел Вичев. В градинката пред храм "Свети Георги" ще бъде общоградското поклонение в памет на жертвите на пожара - Валерия Желева, Антоанета Тодорова, Даниел Вичев и Калчо Стефанов.


В Шумен, който даде две жертви при пожара, днес е ден на траур.

Хората от града го обявиха още от вчера. Хиляди хора се поклониха пред паметта на директора на Националния археологически институт проф. Рашо Рашев и студента Стоян Ковачев, които загинаха във влака край Червен бряг.

Професор Рашо Рашев посвети 40 години от своя живот на средновековната археология. В историческата наука той се утвърди като един от най-добрите изследователи на старата българска столица Плиска. За да се поклонят пред паметта му днес в Шумен се събраха негови близки, приятели и колеги.

Проф.Казимир Попконстантинов-археолог: "Мъката е всеобща сред нашите колеги. Всеобща е и като израз на тези хора, които не го познават."

Проф. Георги Китов-археолог: "Тази "държава" трябва да поеме отговорността. Нямам думи да изразя възмущението си от това поведение. Би трябвало един министър вече да си е подал оставката за този случай. 8 човешки живота!"

По обяд близки и приятели се разделиха с 19-годишния студент от Техническия университет в София Стоян Ковачев. Чочо, както го наричат повечето, е единственото дете в семейството. Негова голяма страст били компютрите.

Янка Арнаудова-близка на семейството: "Това е едно невероятно слънчево дете, невероятно добро и възпитано, и способно дете. Има ли страна в света, която така вандалски, така жестоко да постъпва със своите пасажери."

В памет на жертвите от пожара във влака днес знамената пред всички институции в града бяха спуснати наполовина.