Има девета жертва в пожара в нощния влак София-Кардам. Телата на последните три жени бяха разпознати днес.

Жертвите са студентките от Софийския университет и приятелки Антоанета Тодорова и Валерия Желева, кардиологът от София д-р Галина Георгиева Иванова, 25 годишният Даниел Вичев от Добрич, който преди два дни трябваше да се жени, Елена Халачева от София, 57-годишният Калчо Стефанов от Добрич, Мая Машева, директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев и 19-годишният студент от Шумен Стоян Ковачев.

Извънредното заседание на правителството започна с минута мълчание в памет на загиналите. Кабинетът гласува наследниците им да бъдат подпомогнати от държавата с по 10 000 лева чрез Агенцията за социално подпомагане.

Транспортният министър заяви, че той ще поеме своята отговорност, но след като получи оценка на работата си и се изяснят причините за инцидента.

Петър Мутафчиев: "За мен е важно да излезе истината и да не се прикрива нищо. Защото ако днес допуснем чрез замазване, политическо или каквото и да било, включително изхождайки от определени морални ценност и визии за морал в политиката, има точно тази опасност - което ще ни доведе до повторение на подобни неща. Ние трябва да анализираме, да намерим грешките и да приемем конкретните действия, които са необходими”.

Полицаите, които участваха в спасяването на хората от влака да бъдат наградени заради изключителната им смелост и самопожертвователност. Това предложи министърът на транспорта на министъра на вътрешните работи .

Решението на правителството е утре националният флаг на държавните институции да бъде свален наполовина.

В знак на съпричастност към жертвите и техните близки, правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества.

Последните три жени, обявени за изчезнали след трагедията, бяха идентифицирани днес в Плевен. Това са д-р Галина Иванова от София, Елена Халачева също от София и Антоанета Тодорова от Добрич.

Идентифицирането на трите жени е било изключително трудно. Телата са силно обгорели, а около жертвите не са открити предмети, които биха помогнали за установяване на тяхната самоличност. Направени са допълнителни изследвания на останките.

Доц. Петко Лисаев, ръководител на катедра Събедна медицина-Плевен: "При рентгеново изследване се установи, че едните са на доста по-възрастен човек, другите са на по-млад човек и фактически това определя нашето заключение".

Самоличността на третата жена е установена по метода на изключването. Идентифицираните днес жертви са д-р Галина Иванова от София, Елена Халачева, също от София и 21-годишната Антоанета Тодорова от Добрич. На 2 март бе установена самоличността на 20-годишната Валерия Желева от Добрич, 19-годишния Стоян Ковачев от Шумен, директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев, 25-годишния Даниел Вичев от Добрич, 57-годишния Калчо Стефанов също от Добрич и Мая Машева.

Доц. Петко Лисаев, ръководител на катедра Съдебна медицина-Плевен: "Близките, ако са съгласни, могат да ги вземат за погребение, ако не могат да изчакат да бъде извършена ДНК експертиза..."

Нито една от версиите за причината за пожара не е категорично отхвърлена, каза наблюдаващият прокурор Валери Мирчев.

Валери Мирчев, наблюдаващ прокурор: "Ние работим по версията както за някакъв умисъл, така и за неумишлени действия на лица, които пътуват във влака, на не толкова премерени действия на персонала на жп вагона, както и за повреда в ел. инсталацията, всички възможни версии."

Назначени са многобройни експертизи, сред които техническа и съдебно-медицинска. Предстои да бъдат разпитани всички оцелели, пътували в двата изгорели вагона. Делото за пожара във влака е взето под специален надзор от Върховната касационна прокуратура.