Държавното ръководство все пак реши да не отменя празненставата и да отбележи историческото събитие - 130 години от Освобождението на България, макар и в по-скромен мащаб.

Преди минути на площад „Народно събрание" в София приключи тържествената заря-проверка за героите в руско-турската война.

Честванията по случай 3 март започнаха тази сутрин с издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин. Малко преди началото на церемонията, кметът на София издаде заповед, с която отмени всички тържества на територията на столицата, за които разрешение дава Общината. Заради трагедията край Червен бряг и на други места в страната празничните прояви бяха отменени.

Бойко Борисов: “Не може да има такова лицемерие. Вчера на Университета черен флаг, днес националния флаг. Скърбим за толкова загинали хора и още търсят изчезнали, ама днес ще празнуваме, а пък от утре ще скърбим. Или сме нация и когато ни се е случило такова нещастие го приемаме заедно със семействата на потърпевшите, или не лицемерничим пред хората. Правим си празници, играят си хора, ръченици, каквото искат си правят.”

Президенът обаче обяви, че няма повод да се отменя 130 годишната традиция на отдаване на почит към героите на българската свобода.

Искам ясно да напомня, че ние не правим сватба, правим възпоменателни събития - не само в София, в цялата страна, с които отбелязваме паметта на стотици хиляди жертви, дали живота си за свободата на България, каза президентът.

По-рано днес беше тържествено издигнат българския национален флаг на паметника на незнайния войн. Традицията беше спазена и с поднасянето на венци и цветя на паметника.

По изключение на церемонията не присъства столичният кмет, който по протокол винаги участва в това честване.

Утре се очаква министърът на транспорта да внесе предложение за нацонален траур. След това Министерският съвет трябва да реши кога точно да бъде траурът. Такъв вече е обявен за утрешния ден в Шумен - родния град на двама от загиналите в пожара.