Четирима мъже и четири жени са сред загиналите в запалилия се влак София-Кардам. Прокуратурата в Плевен очаква да има още загинали. От петък за изчезнали са обявени 12 души. Трима тях са открити живи. На един от горещите телефони, разкрити след инцидента продължават да се обаждат хора, които търсеха близките си. В съдебна медицина очакват роднините на изчезналите, които да дадат информация, която би улеснила разпознаването - описание на дрехи, белези, заболявания.

Днес започна и втори оглед на изгорелите вагони. За да се намерят някакви следи, трябва буквално да се пресява пепелта. Възможно е да има още жертви, каза наблюдаващият прокурор Валери Мирчев, като не изключи вероятността между тях да има дете. В стабилно състояние са тримата пътници, настанени в болницата в Червен бряг.

Относно причините за пожара, един от пътувалите във злополучния вагон, напълно опроверга информацията, че огънят е тръгнал от запалена цигара по време на студентски купон. Назначена е техническа експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса коя причината за пожара. Резултатите от нея ще бъдат готови до дни.

Прокуратурата е разпоредила разследването на случая да бъде поето от Националната следствена служба. Един от следователите - Георги Илиев, е разследвал и случая "Лим". Той отбеляза, че с по-голяма трагедия не се е сблъсквал в работата си.

Шест са семействата в Добрич, които издирват свои близки. Сред липсващите пътници от влака са двете студентки Валерия Желева и Антоанета Тодорова, за които ви разказахме вчера. В неизвестност са и 52-годишният Калчо Стефанов, жена на име Галина, и 25-годишният Даниел Вичев. Всички те са пътували във вагон-кушета, от където тръгна пожара. Близките им и днес отчаяно ги търсят по гари и списъци.

В четвъртък сутринта Даниел Вичев пристигнал в София на интервю за работа. Бързал да се връща в Добрич, защото за неделя е планирал сватба. Вече втори ден семейството му няма никаква вест от него. Не отговаря на нито един от двата си мобилни телефона. От вчера баща му го търси по гарите.

Все още е в неизвестност и директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев. Близките му в Шумен са изгубили надежда той да е сред живите. Днес те са представили данни за ДНК- експертизата, на която ще бъдат подложени телата от влака. Резултатите от анализа се очаква да бъдат готови във вторник. Проф. Рашо Рашев е един от изследователите на прабългарската столица Плиска. В нощта на инцидента той е пътувал към семейството си в Шумен.

Отговорните институции откриха още телефонни линии

за информация във връзка с тежкия инцидент с влака София-Кардам. За информация, свързана с идентификацията, близките на изчезналите след пожара могат да се обаждат на мобилния телефон на д-р Йордан Деков от Съдебна медицина Плевен - 0887 641 876. Остава открита и линията на дежурни полицаи от Плевен на телефон 064/86-43-23.

Освен това близките могат да търсят информация от управителя на "БДЖ - Пътнически превози" Димитър Петков на телефон 0889 30 64 96. Железниците обявиха още два горещи телефона – 02/932-43-10 и 02/932-41-90. От вчера работи и телефон към МВР - 0659 92 835.

Още горещи телефони:
0887 641 876
064/ 86-43-23
0889/ 30 6496
02/ 932-43-0
02/ 932-41-90
0659/ 92835

На спешно заседание с всички отговорни за жп транспорта министър Петър Мутафчиев поиска доклад за мерките, които са предприет. Той поиска да разбере какви са били действията на персонала във влака по време на пожара и какво е било техническото състояние на вагоните. На МВР е предоставен списък на хора, които са се обаждали на горещите телефони на БДЖ, за да издирват пътници, които продължават да са в неизвестност.